Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Transsexualita? Pssst… Může se to stát i vám!

Stále častěji se v poslední době v médiích píše o transgender problematice a spoustu lidí to štve. Z komentářů pod články můžeme vidět, že jim vadí nejen to, že se toto téma neustále vytahuje, ale mnozí vlastně ani nechápou proč.

Řekněme si to na rovinu. Skutečnost, že je někdo transsexuál, znamená, že daný člověk má nějaký defekt. To nemyslím nijak zle. To, že se někdo narodí do těla, které není v souladu s jeho vnímáním sebe sama, není normální. Ten člověk za to ale nemůže, proto není správné nazývat to úchylkou či něčím podobným. Je to svým způsobem diagnóza, která koneckonců má i své lékařské označení – F64 (Porucha pohlavní identity) a jednoduše znamená to, že člověk se necítí v souladu se svým fyzickým tělem.

Na druhou stranu, to, že se jedná o defekt není ani nic zlého, nebo neobvyklého. Nejedná se totiž o jediný defekt, kterým lidé trpí. Stejně tak je defekt vyšší tlak, cukrovka, rakovina atd. Všechny nemoci jsou prakticky defekty na zdravém – „normálním“ člověku. Samozřejmě některé defekty jsou častější a jiné méně časté. Některé jsou společností přijatelnější a jiné méně. Krásný příklad je v tomto směru například neplodnost u mužů, což je opět defekt. Dříve – ne až tak mnoho let nazpět, bylo toto téma prakticky tabu, dnes je relativně normální, normálně se dá zjistit a v případě potřeby léčit, např. umělé oplodnění atd. Anebo rakovina děložního čípku, proti které se očkuje jen pár let.

To, co mají výše zmíněné defekty společné je fakt, že jsou společensky přijatelné, lidé se za ně nestydí, a také proto se řeší. A právě zde se dostávám k problematice transsexuality. Když cítíte nesoulad se svým fyzickým tělem, je velice náročné se s touto skutečností vypořádat – zejména, když víte, že okolí je v tomto směru nenávistné. Přizpůsobit se fyzickému pohlaví je prakticky nemožné a vede to ke konstantním depresím a skutečné nespokojenosti v životě, někdy i k sebevraždám. Proto transgender osoby volí spíše cestu změny těla. Tu ale není možné provést ze dne na den, je to dlouhý proces, který je viditelný a pro mnohé velmi náročný. Pakliže ho ještě neakceptuje okolí, je tento proces ještě násobně náročnější. Zároveň, čím déle člověk tuto skutečnost v sobě dusí – zejména je to právě z důvodu, že je to považováno za něco nesprávné – tím hůře je celá proměna proveditelná a o to horší má pak daná osoba svůj skutečný život ve správném těle. Jinak řečeno, když se kluk cítí jako holka začne brát prášky v pubertě, tak velmi brzo může mít normální život ženy. Když s tím bojuje a rozhodne se vše podstoupit třeba až ve 25 letech, je celý proces daleko náročnější a dost možná nikdy už z něj nebude hezká žena bez dodatečných, riskantních operací s tím, že ve finále stejně nikdy už ten život nebude takový, jako kdyby do toho šla v mládí.

A právě to je ten důvod, proč by se o transgender problematice mělo psát a mluvit. Ne z toho důvodu, že je to něco výjimečného, ale pro to, aby lidé věděli, že to je naprosto normální, protože bohužel ještě do nedávna to za normální považováno nebylo a stále je toto téma ještě v mnoha rodinách tabu. 

Ideální stav by ve finále měl být takový, že transsexualita bude brána jako každá jiná porucha a když už v mládí bude chtít daná osoba žít jako někdo jiný, bude jí to umožněno, stejně, jako když potřebuje léčit chřipku, aniž by se na ni někdo díval divně či měla pocit, že dělá něco zlého….

A ano, věřím, že po přečtení těchto řádků si mnozí řeknou, že plácám bláboly, nevím, o čem mluvím a pokud tuto „divnou úchylku“ budeme brát za samozřejmou, začne se akorát rozmáhat. Ale pozor, nikdy nevíte, kdy třeba vaše dítě řekne: „Mami, tati já se cítím být kluk/holka…“ Můžete si pak tvrdošíjně stát za svým, v hloupém přesvědčení, že výchovou to změníte, stejně jak si někteří lidé myslí, že se z člověka dá vychovat homosexuál, ale opak je v tomto případě pravdou. Možná, za cenu hádek a jistého psychického týrání svého dítěte, potlačíte tyto touhy v mládí, ale je velmi pravděpodobné, že v dospělosti se stejně zařídí podle sebe, jen s tím rozdílem, že možná bude daleko více nešťastné, než kdyby vše proběhlo přirozeně…

Autor: Martina Sobková | úterý 19.9.2023 7:58 | karma článku: 24,01 | přečteno: 3870x
  • Další články autora

Martina Sobková

Proč „ne“potřebujeme Pride

Srpen. Měsíc, jehož začátek patří už tradičně pražskému Pridu. Chvíle, která mě, kdo ví proč vede k zamyšlení, o jakou hrdost se vlastně jedná.

11.8.2023 v 13:47 | Karma: 16,46 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martina Sobková

Virtuální realita jakožto neobjevený fenomén, který společnost podceňuje

Byli jste někdy na vrcholku Mount Everestu? Potápěli jste se u australských útesů? Anebo jste se rovnou podívali do vesmíru? Pokud ne, nic si z toho nedělejte. Byla jsem na tom stejně. Mou zkušenost změnila virtuální realita.

27.8.2022 v 20:03 | Karma: 4,03 | Přečteno: 158x | Diskuse| Věda

Martina Sobková

Deflační příležitosti v době inflace aneb zas tak zle se nemáme

Stále častěji se můžeme dočíst v médiích o tom, jak strašná inflace je a kdo všechno kvůli ní zchudne. Tyto mnohdy až katastrofické texty ve mně vždy evokují pocit, že už zítra nebudu mít na chleba. Je tomu ale skutečně tak?

4.7.2022 v 17:04 | Karma: 18,78 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ekonomika

Martina Sobková

Pakliže se Evropa zachová správně, může pro ni být pomoc Ukrajině velkou příležitostí

Budete-li skládat zrníčka písku, dostanete časem hromadu. Kdy se ale ze samotných zrníček stane právě hromada? Stejnou otázku si kladu v souvislosti s ruskou agresí a Putinem.

26.2.2022 v 17:31 | Karma: 11,53 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politika

Martina Sobková

Kdo má argumenty se očkovat nenechá aneb proč boj s pandemií selhává

Zatímco před týdnem byla média plná zpráv o zpřísňování opatření vůči neočkovaným, dnes už se dočteme o demonstracích a nevůli vůči těmto neřízením, která mnoho lidí k očkování nepřivedla. Vláda nám ukázala, kudy cesta nevede...

21.11.2021 v 10:49 | Karma: 31,02 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

Česku dnes hrozí krupobití a lokální bouřky, přívalové srážky už ne

19. května 2024  11:04

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne a večer mohou objevit bouřky s kroupami a silnými dešti....

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5016x
Realistická s tak trochu osobitým pohledem na svět, jež se bohužel mnohdy neztotožňuje s mainstreamovou mentalitou.

Seznam rubrik